Bij de koop van een huis sluit je vaak enkele verzekeringen af tegen schade of financiële problemen. Een opstalverzekering is er hier een van en deze verzekering is ook verplicht. De inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel raadzaam om af te sluiten. MVGM legt uit waarom.

Wat is een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in een huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten en te verhuizen zijn. Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer, maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, audio- en videoapparatuur.

Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade binnenshuis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.

Daarnaast is het goed om te weten dat een inboedelverzekering bij schade niet een dagwaarde uitkeert, maar de nieuwbouwwaarde. Dit kan nog een extra reden zijn om deze verzekering af te sluiten.

Het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering

Een opstalverzekering verzekert alles dat aard- en nagelvast is aan een huis en is ook verplicht om af te nemen. Bij grote woningcomplexen wordt de opstalverzekering verplicht afgesloten door de VvE. Een inboedelverzekering dekt schade aan alle spullen in huis die niet vastzitten.

De rol van MVGM VvE als VvE beheerder

MVGM VvE is beheerder en soms ook bestuurder van Verenigingen van Eigenaars. MVGM VvE adviseert en begeleidt VvE’s om samen de juiste keuzes te maken m.b.t. duurzaamheid, optimalisatie woongenot en nog veel meer. Ook neemt MVGM VvE kostenaanvragen in behandeling van individuele leden van de VvE.

Als er schade ontstaat kan het zijn dat deze schade niet bij de opstalverzekering, maar bij de inboedelverzekering moet worden verhaald. VvE leden weten soms niet waar zij bepaalde kosten moeten verhalen. MVGM VvE is in dit proces de partij die VvE leden hierin adviseert en begeleidt. Als een schade niet bij de opstalverzekeraar verhaald kan worden en een andere verzekering ontbreekt, dan moet MVGM VvE individuele leden van een VvE soms teleurstellen. De kosten van een individu kunnen dan hoog oplopen.

Oplopende kosten bij ontbreken van inboedelverzekering

Onlangs is MVGM VvE benaderd door het consumentenprogramma Radar. Het ging om een situatie waarin een VvE-lid schade had aan haar inboedel en de kosten wilde verhalen op de opstalverzekering van de VvE.

Het is jammer dat Radar in het item niet uitlicht hoe belangrijk het hebben van een inboedelverzekering is.

Een belangrijke aanvulling die MVGM als VvE beheerder wil geven is het belang van het afsluiten van een inboedelverzekering; en het verschil met een opstalverzekering.

“Helaas lopen we regelmatig tegen het feit aan dat mensen geen inboedelverzekering hebben en bepaalde schade dus niet kan worden uitgekeerd.” aldus Diederik Visser, directeur van MVGM VvE.

Bij onduidelijkheid of kosten onder de inboedel of de opstalverzekering vallen, kan een situatie besproken worden in een vergadering van eigenaars. Door een stemming onder de leden kan, in uitzonderlijke gevallen, het besluit volgen dat individuele schade vanuit de Vereniging van Eigenaars wordt vergoed.

Nog geen inboedelverzekering?

Heeft u nog geen inboedelverzekering en heeft MVGM u overtuigd van het belang hiervan? Er zijn vele aanbieders, maar MVGM heeft een samenwerking met RISK. RISK heeft een aanbod van vijftien verzekeraars. Bekijk en vergelijk hier welke verzekering het beste past bij uw situatie.