Home » Specialisaties » Vastgoedmanagement » VvE beheer » Referenties » Brandafwikkeling VvE Agricola Kleine Steeg te Sittard

Goede afwikkeling na brand bij Vereniging van Eigenaars Agricola Kleine Steeg te Sittard

Agricola Kleine Steeg is een woningcomplex, gebouwd in 1976, in het centrum van Sittard met 98 appartementen. De eigenaar van het woningcomplex heeft tot 2003 alle woningen verhuurd en is daarna woningen gaan verkopen ofwel uitponden, waardoor er een VvE is opgericht. MVGM is vanaf de start van de VvE betrokken als beheerder. De grootste uitdagingen bij VvE Agricola Kleine Steeg zijn twee branden met veel gevolgschade en opknapwerk. MVGM VvE heeft samen met andere betrokkenen zorggedragen voor een goede afwikkeling na de brand.

Brand in de verlichting van gemeenschappelijke ruimte VvE

De eerste brand ontstond door een technisch mankement in de verlichtingsapparatuur. In een groot gedeelte van de bergingen ontstond rookschade aan de wanden, elektra, verlichting en deuren. De voorzitter van de VvE heeft ons gecontacteerd waarna ik zelf direct bezoek heb gebracht aan het complex. In samenspraak met de complexeigenaar is er een aannemer aangewezen om het complex veilig te maken. De aannemer heeft onder andere de elektra afgekoppeld en zorggedragen voor het herstel van de schade. Dit alles verliep in samenspraak met schade-expert de heer H. Kolthof en het bestuur MVGM. Deze partijen hebben gezamenlijk een plan voor het herstel opgesteld, dat in hoog tempo is afgewikkeld. De verzekering verliep via MVGM Assurantiën, zij adviseerde tijdens dit proces over de dekking van het schadeherstel.

Als technisch manager voor deze VvE heb ik in deze periode heel nauw samengewerkt met het bestuur van de VvE en met de accountmanager die de bewoners informeerde over de voortgang van de (voorbereiding van de) werkzaamheden. Alle bergingen zijn met hulp van de bewoners leeggehaald en opgeknapt waarbij onder andere beschadigde elektra, verlichting en de deuren zijn vervangen.

Snelle afwikkeling brand in trappenhuis VvE

De tweede brand die kort daarop volgde, ontstond in het trappenhuis. Een gestalde splinternieuwe scootmobiel, niet aangesloten op het lichtnet, is spontaan ontbrand. Door deze brand zijn onder andere de vloeren, wanden, kozijnen en de lift van het woningcomplex beschadigd. Door de eerdere brand die hieraan vooraf was gegaan, wisten wij als team direct hoe wij moesten schakelen. Ieders verantwoordelijkheden waren duidelijk waardoor we snel konden handelen.

Tips bij brandafwikkeling door of met uw Vereniging van Eigenaars

Wat is belangrijk van de afwikkeling van een brand voor uw VvE? Een aantal tips op basis van mijn ervaringen:

  • Communiceer snel en frequent met bewoners. Dit is niet alleen belangrijk ten tijden van de brand maar ook tijdens de voorderingen van het herstel van het complex. Bedenk hierbij vooraf wie er communiceert met de bewoners en op welke manier.
  • Zorg dat je als VvE goed verzekerd bent tegen brandschade. MVGM Assurantiën kan voor uw VvE vrijblijvend een voorstel op maat maken.
  • Zorg dat er vooraf een duidelijke rolverdeling is tussen het VvE bestuur, de accountmanager en de technisch manager. Dit kun je vooraf vastleggen in een procedure voor brand.

Nauwe samenwerking tussen bestuur, schade expert en hersteller en VvE beheerder

Bij  beide branden heeft MVGM in goed overleg met het bestuur, schade expert en hersteller getracht om alles in goede banen te leiden. Van schadeonderzoek tot schadeherstel, dit zijn allemaal uitdagingen waarin alle belanghebbende goed dienen samen te werken om tot een goede dienstverlening te komen. Belangrijk hierbij is om snel te handelen zodat bewoners zo min mogelijk hinder ervaren van de situatie.

Mag ik uw VvE als Technisch Manager ondersteunen?

De afhandeling na een brand is een uitzonderlijke situatie in het technisch VvE beheer, wel een situatie die uitdaging biedt in mijn rol als technisch manager. Ik leef voor uitdagingen en streef ernaar om deze in goede banen te leiden. Bent u voor uw VvE op zoek naar een beheerder die u ontzorgt in het technisch beheer of het nu gaat om een incidenteel project of meerjaren onderhoudsplanning? Neem contact met mij of mijn collega’s op voor meer informatie? Of vraag vrijblijvend een offerte op maat aan.

Offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat onze opdrachtgevers vinden van onze dienstverlening? De heer De Groot, voorzitter van het VvE bestuur van Agricola Kleine Steeg te Sittard schreef:

“Vanaf het moment dat we de woning kochten in 2004 maakten we deel uit van de VvE. In deze tijd was er nog geen goed werkend bestuur. Alles werd bepaald door de technisch manager. Nadat we hier informeel een gesprek over hadden, zijn we begonnen met zoeken naar bewoners die deel wilde uitmaken van het bestuur. Het heeft enige tijd geduurd voordat we mensen konden overtuigen dat het in ons aller belang is om mede te bepalen wat er in ons complex gebeurd.

Het kost tijd en inzet om hier iets van te maken. Gelukkig beschikken we sinds enige tijd over een huismeester die de kleine klusjes opknapt en aanspreekbaar is voor de bewoners. Onze samen werking met MVGM gaat voorspoedig. Zowel met de accountmanager als de technisch manager. Ervaringen delen met elkaar geeft vertrouwen. En dat hebben we de achterliggende tijd ervaren. Twee branden in het afgelopen jaar hebben ons op de proef gesteld en heeft bewezen dat we goed met elkaar bezig zijn. Wij zijn zeer tevreden met de samenwerking met MVGM.”

Bekijk meer VvE referenties