Home » Specialisaties » Vastgoedmanagement » VvE beheer » Referenties » VvE beheer voor Gronings rijksmonument

Van ‘gewone VvE’ naar Rijksmonument: De Wielewaalflat te Groningen

De Wielewaalflat, oorspronkelijk de Martiniflat genoemd, staat aan de noordelijke rand van de Oosterparkwijk in Groningen. Het gebouw werd in 1955 gebouwd door de architect Frans Klein en was destijds een veel besproken onderwerp in de dagbladen, doordat het complex 9 verdiepingen telt en in die tijd vaak niet meer dan drie woonlagen gebouwd werd. In 2010, 55 jaar later, wordt het complex aangewezen tot Rijksmonument. Als VvE beheerder is het bijzonder zo’n complex te mogen beheren.

Met weinig financiële middelen het complex onderhouden

De Wielewaalflat is in het verleden in eigendom geweest van een groot eigenaar die de woningen verhuurde. In een uitpondingsproject werd een VvE opgericht en zijn de woningen verkocht aan particuliere eigenaren en particuliere beleggers. De VvE kwam voor een uitdaging te staan omdat er een minimaal reservefonds was opgebouwd voor onderhoud van de flat. Dit was helaas terug te zien aan het gebouw. Samen met het bestuur gevormd door een aantal eigenaren is een paar jaar geleden besloten jaarlijks de Meer Jaren Onderhouds Planning te bekijken en dan in het betreffende jaar een selectie te maken welk groot onderhoud noodzakelijk is en wat nog een jaar doorgeschoven kan worden. Zo hebben we de laatste jaren een enorme slag kunnen slaan in het groot onderhoud, bijvoorbeeld door al het betonrot te herstellen en dit is van buitenaf te zien aan het complex.

Stichting Vrienden van de Wielewaalflat, fondswerving en sponsering

Het bestuur wilde de financiële mogelijkheden die toegekend worden aan een Rijksmonument optimaal benutten en besloot daarom een stichting op te richten. Zo werd op 11 maart 2016 is ten overstaan van de notaris de Stichting Vrienden van de Wielewaalflat officieel opgericht. Het doel van de Stichting is: het als cultureel erfgoed behouden van het Rijksmonument ‘de Wielewaalflat’ te Groningen. Fondsenwerving en sponsoring en subsidiëring zijn de belangrijke instrumenten om voor financiële continuïteit te zorgen. Het bestuur is hier dan ook actief mee bezig, hopende een mooie reserve voor De Wielewaalflat op te bouwen, zodat dit prachtige Rijksmonument in tact blijft!

Zoekt u een VvE beheerder voor uw rijksmonument?

De Wielewaalflat is een uniek rijksmonument wat een afwisselende uitdaging geeft in het beheer van de VvE. Bent u ook op zoek naar een VvE beheerder voor uw rijksmonument? Wij denken graag met u mee, vraag vrijblijvend een offerte aan of bel de VvE Servicedesk voor meer informatie.

Vraag offerte aan

Bekijk meer VvE referenties