Hoe om te gaan met verstoppingen?

Afvoer van wastafel en gootsteen in keuken

Bij een verstopte afvoer van een wastafel of gootsteen in de keuken raden wij u aan eerst te controleren of er geen vuil, resten van eten of haren in of onder het rooster zitten. Met een schroevendraaier kunt u het rooster losmaken en het vuil weg halen. Als er dan nog steeds een verstopping is, kunt u de zwanenhals van de afvoerbuis nakijken. De dop die onder aan de zwanenhals zit, kunt u met de hand los draaien en met een schroevendraaier kunt u het vuil voorzichtig weg halen. Zet een emmer onder de zwanenhals, want de kans is groot dat er vuil en water uitloopt.

Verstopt toilet

Als het water in de toiletpot niet meer wegloopt, controleer dan eerst of er niet iets in de toilet is gevallen. Denk bijvoorbeeld aan een toiletblokje. Deze komt klem te zitten in de zwanenhals wat een verstopping veroorzaakt.

Verstopte afvoer en doucheputje

Doucheputjes zijn meestal verstopt door haren en zeepresten. Als u het rooster van de doucheput losmaakt, kunt u haren en zeepresten eenvoudig weghalen. Soms zit het rooster erg vast en is het lastig los te krijgen. U kunt proberen het vuil met behulp van een ontstopper uit het putje weg te halen.

Verstopping niet verholpen, wat nu?

Indien het niet is gelukt zelf de verstopping te verhelpen aan de hand van bovenstaande informatie, adviseren wij u het navolgende:

Verstoppingen van horizontale afvoerleidingen (zowel bij woningen als appartementen) zijn contractueel gezien voor rekening van de huurder*. Hiervoor dient u dan ook zelf zorg te dragen voor het inschakelen van een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf. Indien zij constateren dat de verstopping te wijten is aan een bouwkundig gebrek, dient u de rapportage van de bevindingen aan ons toe te zenden. Wel wijzen wij u erop dat u de factuur te allen tijde zelf dient te voldoen aan het ontstoppingsbedrijf. Na ontvangst van de rapportage zullen wij beoordelen of de kosten aan u vergoed worden.

*Bij appartementencomplexen kan het voorkomen dat het schoonhouden en ontstoppen van goten, afvoeren en leidingen opgenomen is in de servicekosten. Dit staat dan ook vermeld in de huurovereenkomst onder “leveringen en diensten”

Huurdersinformatie onderhoud woning

Bekijk de onderhoudswijzer om te zien welke gebreken er voor rekening zijn van de huurder en welke gebreken voor rekening zijn van de verhuurder. (English: Read our maintenance guide to find out which defects are the responsibility of the tenant and which defects are the responsibility of the lessor.)