Hoe verhelp je scheefhangende keukenkastdeurtjes?

Keukenkastdeurtjes en opdekdeuren

Keukenkastdeurtjes stellen

Naar verloop van tijd zakt een kastdeur door zijn eigen gewicht vaak wat opzij, van het scharnier weg. De scharnieren waarmee de keukenkastdeuren vastzitten hebben meestal drie afstelmogelijkheden: ze kunnen in hoogte worden veranderd (hoogte-afstelling), horizontaal (vlakafstelling) en wat betreft de hoek waarmee ze tegen het binnenwerk van de kast aanhangen (diepte-afstelling). Het afstellen gebeurt met een schroevendraaier. De deur wordt afgesteld terwijl hij aan de kast hangt. U hoeft hem er dus niet af te halen.

De vlakafstelling

Mocht het keukenkastdeurtje door zijn eigen gewicht wat opzij, van het scharnier weg, zijn gezakt dan is het meestal voldoende om de vlakafstelling te regelen. Bij de meeste scharnieren zit deze schroef iets uit het midden van het scharnier richting het deurtje. Bij sommige scharnieren is de stelschroef afgedekt met een metalen plaatje dat u er met de schroevendraaier heel gemakkelijk afwipt.

Met de vlakafstelling begint u bovenaan en daar draait u de schroef van het linkerkastje iets naar rechts; de spleet tussen kast en deur wordt nu boven kleiner. Dan draait u aan het onderste scharnier de stelschroef iets naar links, zodat de spleet daar groter wordt. Een halve slag is vaak al voldoende, dit herhaalt u bij het rechterkastje. Probeert u maar gewoon; als u verkeerd draait hangt de deur hoogstens nog schever.

Afstelling van de hoogte

Bij erg scheefstaande deuren kan het nodig zijn de hele deur iets op te tillen. Bij standaardscharnieren is de hoogte te regelen door middel van de bevestiging van de montageplaat. Deze zit aan de kastwand vast met twee schroeven die verticaal nog wat kunnen verschuiven. Door het losmaken van beide schroeven kunt u de kastdeur dus in hoogte verstellen. Voor het instellen van de hoogte maakt u altijd de schroeven van beide montageplaten los. Bij sommige scharnieren is het volledig losmaken van de montageplaat echter niet nodig.

De deur in diepte verstellen

Als de deur boven of onder naar voren uitsteekt, wordt de diepte veranderd. De schroef waarmee dat gebeurt, zit helemaal achter aan het scharnier aan de kastwand. Maar pas op: met deze schroef zit een standaardscharnier ook op de montageplaat vast. Als u de schroeven van beide scharnieren zo ver mogelijk los draait (uitdraaien is niet nodig), kunt u de deur uit de hengsels lichten. De hele deur wordt een beetje naar voren getrokken en komt dan naar buiten. Om hem er weer in te zetten schuift u de deur op de montageplaten en draait de schroeven zo ver aan tot de diepteafstelling boven en onder hetzelfde is.

Afstellen opdekdeuren

Opdekdeuren hebben het voordeel van een snelle en simpele montage. Het grote verschil ten opzichte van een stompe binnendeur is de zichtbare zijkant van de deur die half in het kozijn en half op het opdek kozijn wordt geplaatst. Een opdekdeur is voorzien van twee of drie gaten waar de paumelle scharnieren zo ingedraaid kunnen worden. Een opdekdeur kan maar op één manier in het kozijn geplaatst worden, de plaats van de scharnieren is hierbij leidend. Een opdekdeur afstellen is makkelijk door de paumelle scharnieren in of uit de deur of het kozijn te draaien. De scharnieren zijn aan beide uiteinden voorzien van zelftappend schroefdraad. Draai het holle gedeelte van het scharnier in de opdekdeur en het spitse gedeelte van het scharnier in het kozijn. Zorg dat alle scharnieren gelijkmatig in het kozijn en opdekdeur zijn gedraaid. Hang de opdekdeur in de scharnieren en probeer de deur voorzichtig te sluiten. Opdekdeuren kunnen tijdens het monteren van de deur klemmen, precies goed hangen of juist te ruim in het kozijn hangen. Klemt de opdekdeur aan de scharnierzijde, draai het spitste gedeelte van het scharnier enkele slagen uit het kozijn. Klemt het kozijn aan de slotzijde, draai dan het holle gedeelte van het scharnier in de opdekdeur. Hangen de deuren te ruim, werk dan juist andersom. Te hoge opdekdeuren kunnen aan de onderzijde worden ingekort. Schuurt de opdekdeur net over het laminaat, parket of tapijt dan is een kunststof ringetje tussen de scharnierdelen een handige en snelle oplossing.

Huurdersinformatie onderhoud woning

Bekijk de onderhoudswijzer om te zien welke gebreken er voor rekening zijn van de huurder en welke gebreken voor rekening zijn van de verhuurder. (English: Read our maintenance guide to find out which defects are the responsibility of the tenant and which defects are the responsibility of the lessor.)