Hoe verhelp je een storing aan de stortbak?

Mogelijke verstoringen van uw stortbak:

  • Langzaam vollopen van stortbak
  • Doorlopen/overlopen stortbak
  • Doortrekken lukt niet meer
  • Toilet lekt aan de achterzijde

Loopt het toilet langzaam vol?

Wanneer het toilet langzaam vol loopt dan is de vlotteur (afbeelding 1) stuk, deze kan eenvoudig vervangen worden en een nieuwe universele vlotter is te koop bij iedere doe het zelf zaak.

Uw sluit het hoekstopkraantje (afbeelding 2) bij de stortbak af door deze rechtsom te draaien. De klep kunt u er af trekken, deze zit geklemd. Voor de zekerheid kunt u ook altijd de hoofdkraan dicht zetten. Met een tang kan de moer naast de afsluitkraan los gedraaid worden, daarna kan de moer van de vlotter los gedraaid worden, dat is een grote moer en soms van kunststof. Dan kan de gehele vlotter eruit gehaald worden en dan kan de nieuwe erin en weer vast gedraaid worden, vergeet niet de rode ring weer tussen de kraan en de vlotter te zetten.

De vlotter kan ook zo afgesteld worden zodat er minder water gebruikt wordt door aan de lange stelschroef te draaien.

Blijft de stortbak door lopen?

Wanneer de stortbak door blijft lopen kan het zijn dat de vlotter niet meer afsluit, in dat geval kunt u het beste deze vervangen en bovenstaande beschrijving hanteren. Wanneer de vlotter wel afsluit dan is de bodemklepring op, deze zit onder de vlotterbeker (afbeelding 3) die eruit gehaald kan worden, de stortbak wordt door deze ring afgesloten, deze is eenvoudig te verwijderen. Let Op, eerst de stortbak leeg laten lopen.

De maat kan wel verschillen dus is het raadzaam om de ring (afbeelding 4) mee te nemen naar de bouwmarkt. In de meeste gevallen kan de vlotterbeker verwijderd worden door deze met twee handen vast te pakken en een kwartslag te draaien. Soms zit het geschroefd maar in de meeste gevallen zit deze gewoon geklemd.

Heeft u een inbouwtoilet waarvan het water doorloopt neemt u dan contact op met MVGM. Dit kunt u doen via het huurdersportaal op Sofie of via email: kcc.wonen@mvgm.nl

Is doortrekken niet mogelijk?

Wanneer u niet meer kunt doortrekken omdat de knop lam is dan is in de meeste gevallen de hefboom gebroken of de brug waar de hefboom aan vast zit, in beide gevallen kunt u het beste contact opnemen met MVGM. U dient hiervoor een reparatieverzoek in via het huurdersportaal op Sofie of via email: kcc.wonen@mvgm.nl.

Lekt het toilet aan de achterzijde?

Als het toilet aan de achterzijde lekt kan dat op twee plaatsen zijn, bij de valpijp of bij de afvoer, als het bij de afvoer lekt dan is het alleen zichtbaar bij een toilet met een achterlozing.  Als het toilet bij de valpijp lekt, dat is waar het water instoomt dan zit er of een scheur in de valpijp of de runnerring die daar zit is niet goed meer. In beide gevallen kan deze vervangen worden en is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Voor het vervangen sluit u eerst de vulkraan af, laat de stortbak leeg lopen door door te trekken, draai aan de onderzijde van de stortbak de afsluiting los en dan kunt u deze verwijderen door de stortbak iets omhoog te houden en de valpijp naar beneden te trekken en uit de achterzijde van de pot te trekken. Als u een nieuwe valpijp moet plaatsen dan kunt u de oude gebruiken voor de maat, de nieuwe valpijp kan op maat gemaakt moeten worden en dat gebeurd alleen aan de zijde die het toilet in gaat, anders past de valpijp niet meer onder de stortbak. Als het rubber vervangen moet worden plaatst u eerst het rubber in de pot, de binnenzijde kunt u iets van vet smeren waardoor de valpijp er makkelijker in gaat. Dan weer vast draaien een de stortbak en goed opletten dat alle ringen goed op hun plaats zitten.

Lekt het toilet bij de afvoerpijp?

Wanneer het toilet bij de afvoerpijp lekt dan zit dat in de meeste gevallen de afvoerpijp vol met urine steen, hierdoor blijft het water in de pijp staan en gaat dan lekken. In de meeste gevallen is het toilet aan de binnenzijde in de schacht vaak zwart, dit duid op urine steen. Urinesteen is het beste te verwijderen met ontkalker. Er zijn diverse middelen te koop die het urinesteen kunnen verwijderen zonder de glazuurlaag van de pot aan te tasten. Indien na het ontkalken de toilet aan de achterzijde nog steeds blijft lekken, neemt u dan contact op met MVGM via het huurdersportaal op Sofie of via email: kcc.wonen@mvgm.nl

Huurdersinformatie onderhoud woning

Bekijk de onderhoudswijzer om te zien welke gebreken er voor rekening zijn van de huurder en welke gebreken voor rekening zijn van de verhuurder. (English: Read our maintenance guide to find out which defects are the responsibility of the tenant and which defects are the responsibility of the lessor.)